Kruiswegstaties
Soms komt het voor dat iemand een kruisbeeld de deur uitdoet. Vaak brengt die het dan naar de pastorie. Pastoor zal er wel raad mee weten! Nu, dat is wel zo, maar ik denk dan meteen: ‘Zegt het zo’n iemand dan helemaal niets meer?’ Zoals in het gezegde dat men de kruisen van kerktorens haalt omdat er geen kip meer in de kerk komt!
Maar lijden en pijn kun je niet als een kruisbeeld zomaar de deur uit doen.Daarom is het goed dat wij dit jaar voor de zesde keer een kruiswegwandeling door de stad Sneek houden. Ondanks dat in onze streken het christendom zich lijkt terug te trekken, blijven veel mensen bezig met vragen rond ongerechtigheid, kwetsbaarheid, lijden, tegenslag, ziekte en dood.
Onderweg naar Pasen, het feest van het leven, gaat het kruis naar buiten. Wordt het als het ware door de stad gedragen, door al die mensen die de kruiswegwandeling lopen. Ze staan stil bij de staties en kijken ernaar. Wat zie ik daar? Heeft het iets met mij van doen en de wereld waarin ik leef? Je hoeft geen kruisbeeld thuis aan de muur hebben hangen zonder te weten welk kruis ieder mens te dragen heeft. We kunnen lijden en pijn niet ontlopen, maar wel samen oplopen. Het met elkaar delen zodat er iets kan helen.
Hoe gaat het verder in de wereld van vandaag. Bouwen we hekken? Sluiten we de grenzen voor de vluchteling, voor de vreemdeling op zoek naar veiligheid? Hoe komt het in het land waar Jezus rondliep!
Dit jaar gedenken we hier boven de rivieren dat we 80 jaar geleden bevrijd zijn. In Volendam wordt elk jaar de Pieperrace gehouden.Ditverwijstnaareenvoedselactie van de Volendammer priester Sijmen Mol van het OLV Gasthuis in Amsterdam in de zogenaamde Hongerwinter waarbij ook ons Sneeker Sint Antoniusziekenhuis betrokken was. (www.pieperrace.nl). Op 4 mei komt Rosita Steenbeek naar Sneek om voor te lezen uit haar boek ‘Rose’. Ze vertelt over de lotgevallen van haar Joodse familieleden.
Het leed van toen is vaak het leed van nu. Dit door je heen laten gaan helpt al anderen hun kruis te dragen en wie weet geven we er handen en voeten aan. Dat geeft verlichting en vooral het gevoel dat je niet alleen bent. Het openstaan voor het leed van anderen geeft verbondenheid en van dat laatste leven wij.
Aan deze Kruiswegwandeling werken dit jaar ook mee de Commissaris
van de Koning in Fryslân de heer Arno Brok, Joke Verboom, pastoraal
werker van de Baptisten Gemeente te Sneek, Jantine Slippens van
Thuiszorg Slippens Sneek, em. Classis predikant Wim Beekman en Jan
Brandsma, bekend van de Schuilplaats. U vindt hun bijdragen bij statie
V, IX, X, XII en XIV.
Bij een aantal
deelnemende bedrijven staan de staties in de etalage maar sommige
staties bevinden zich in de locatie. Deze locaties zijn
rolstoelvriendelijk. Vanwege de openingstijden van de deelnemende
bedrijven adviseren wij u om de wandeling tussen 10:00 – 17:00 uur te maken. Op de zondagen en maandagochtenden zijn de meeste deelnemende bedrijven gesloten.
Commissie Kruiswegwandeling Sneek: Pastoor Peter van der Weide, Jan Kuipers, Kees Poiesz en Renate Dümmer
Inleiding
De kruisweg in de St. Martinuskerk te Sneek is geplaatst begin 1943. Het was een geschenk ter gelegenheid van het veertig jarig priester jubileum van pastoor - deken Johannes van Galcom, op 23 augustus 1942. Van het aanbieden van dit cadeau zijn in het archief van de parochiekerk filmbeelden bewaard. De toen ‘nieuwe’ staties zijn een karakteristieke uiting van het gemeenschaps- kunstideaal van hun schilder, Joan Colette (1889- 1958). Vanaf 1922 was Colette verbonden aan het atelier Cuypers & Co in Roermond. In 1924 kreeg hij de leiding over het schildersatelier. Begin 1927 nam hij ontslag en vestigde zich als zelfstandig kunstenaar in Nijmegen. Hij vervaardigde in 1937 de mozaïek-kruisweg in de parochiekerk van Assen.
Pastoor drs. P.L. van der Weide
1e Statie
Weduwe S. Joustra & Zn. Bv.
Kleinzand 32 - In dit pand huist bijna 160 jaar Beerenburg geschiedenis
U BEZOEKT NU DE 1E STATIE.
Wordt hier een eerlijk vonnis geveld? Het is allemaal zo doorzichtig als wat. Het oneerlijke moet hier worden weggewassen, witgewassen. ‘Hokus pokus Pilatus pas, ik wou dat hier een eerlijke rechter was!’ Elke dag zijn mensen slachtoffers van oneerlijke systemen, van eigenbelang en vriendjespolitiek. ‘Wiens brood men eet, diens woord men spreekt!’ Jezus maakt mee wat dagelijks gebeurt. Hij blijft te midden van alle onrecht een baken van eerlijkheid en puurheid.

2e Statie
Fries Scheepvaart Museum
Kleinzand 16 - Ontdek de geschiedenis van het Friese waterland en de historie van Sneek in het Fries Scheepvaart Museum
U BEZOEKT NU DE 2E STATIE.
We hoeven het kruis niet te zoeken. Dat komt bij ieder mens op zijn of haar pad. We hebben allemaal onze fouten en gebreken. Eenieder komt in aanraking met tegenslag, ziekte en dood. Beschouwen we dit als een noodlot? Of is er iets in ons binnenste dat zegt: ‘Er is iets wat mij gaande houdt!’ Wat is dat voor u? Voor Jezus was het zijn verbondenheid met de Liefde, het Zuivere en Eerlijke! Daarom neemt Hij het kruis op de schouders. Wat doen wij met moeilijkheden? Gaan we ze uit de weg of gaan we er dwars doorheen? Och, je hebt soms van die dwarskoppen!

3e Statie
Van der Velde Boeken
Kruizerbroederstraat 36 - Van der Velde boeken sinds 1892 een begrip in Friesland
U BEZOEKT NU DE 3E STATIE.
Onderuit gaan, struikelen. Och ja, waar liggen ze ook alweer, die stroffelstiennen in onze stad! Niemand gaat graag onderuit. Het is voor velen een sport om met het leed van anderen op de loop te gaan. Een hele roddelpers is er op gebouwd. Het woord ‘Fake News’ doet dagelijks haar verwoestende werk en helpt mensen niet overeind, maar doet ze nog vaker vallen. Iemand die onderuit is gegaan en die graag weer verder wil is beter geholpen door echte vrienden die hun beste beentje voor zetten.

4e Statie
Bibliotheek
Wijde Noorderhorne 1 - (Invalide) toilet - Bibliotheken Mar en Fean: "Van waarde voor de mensen."
U BEZOEKT NU DE 4E STATIE.
Je blijft altijd het kind van je vader en moeder. Ieder mens zal zich afvragen: ’Waar kom ik vandaan? Wie zijn mijn vader en moeder?’ Maria ziet haar Kind dat lijdt. Zij voelt wat haar Kind moet doorstaan. Zonder woorden begrijpen zij elkaar. Het is een blik van verstandhouding. Hoe gaan wij om met onze kinderen? Als echte vaders en moeders? Als broeders en zusters? Gelukkig de mens die zich gedragen weet door begripvolle mensen die altijd de deur van hun hart openhouden.

5e Statie
Christelijke boekwinkel Het Kompas
Nauwe Noorderhorne 21 - Kleinhandel in christelijke lectuur en meer.
U BEZOEKT NU DE 5E STATIE.
Je denkers die hun hersens pijnigen en dan met een goed plan komen, maar ook mensen die zien, oordelen en (meteen) handelen. Simon zet de schouders eronder. Er is gelukkig nog veel goodwill onder de mensen, maar het is ook zaak om dit al zo vroeg mogelijk aan te leren. In de bange oorlogsjaren (1940-1945) had je mensen die met gevaar voor eigen leven dienstbaar waren. Is dat hetzelfde als anderen helpen bij het oversteken van een drukke weg, of degene die jouw zware koffer in het bagagerek legt? Eén ding is zeker; je moet er maar op komen en in bepaalde situaties de moed hebben om het te doen.

– door Jan Brandsma, De Schuilplaats
Jezus op weg naar de Kruisheuvel. Hij draagt het kruis op zijn waar gewonde rug. Door alle pijn bezwijkt Hij en kan niet verder. De soldaten plukken een man van de straat, zijn naam is Simon van Cyrene, afkomstig uit Noord Afrika. Hij wordt gedwongen het Kruis te dragen. Als door de bliksem getroffen ziet hij het liefdevolle gelaat van Jezus. Ook nu, na 2000 jaar kijkt Jezus ons aan. Ook wij allen dragen een Kruis mee en moeten anderen helpen die niet verder kunnen. Zwervers, daklozen, mensen soms in lompen gehuld. Wij hebben het rode kruis, het groene kruis, het witte kruis en soms ons eigen kruis.
Dank je wel Simon van Cyrene, jij daar, bedankt voor je hulp. Het allergrootste is, dat Jezus, jou en mijn kruis wil dragen, tot in eeuwigheid!
In de nacht van strijd en zorgen kijken wij naar U omhoog. Biddend om een nieuwe morgen om een toekomst vol van hoop.
Ook al zijn er duizend vragen al begrijpen wij U niet. U blijft ons met liefde dragen U die alles overziet.

Sint Martinus
Martinikerk
Oud kerkhof 1
Sint Martinus is elke dag in de weer in onze stad in alle mantelzorgers. Het verbeeldt eenieder die met liefde worden bekleed, die een warme blik ontvangen en die een mantel om schouders leggen tegen de kou. ‘Ik kan mijn vrouw niet missen. Zij is de beste mantelzorger die er is!’ hoorde ik laatst iemand zeggen. Gelukkig zijn ze er, de mensen die werken in de zorg. We wensen hen toe dat er ook mensen zijn die van tijd tot tijd voor hen zorgen. Dat is weer een zorg minder. Je zult trouwens ’s nachts maar iemand aan je bed hebben staan die tegen je zegt: ‘Alles wat je uit liefde doet voor de naaste doe je voor Mij’.Martinus handelde vanuit zijn hart door die verkleumde mens weer warm te maken. Laten de kinderen met hun lichtjes dus gerust blijven zingen op zijn feestdag op 11 november en hun zakken vullen met de boodschap: ‘Deel ervan uit!’ Gedeelde vreugde is dubbele vreugde!
SINT MARTINUS
De afbeelding is naar een schilderij van Anthony van Dyck uit 1629 in de Sint- Martinuskerk in Zaventem (België)
6e Statie
Allicht
Oud Kerkhof 6 - Verlichting en 1001 technische onderdelen
U BEZOEKT NU DE 6E STATIE.
Er worden heel wat foto’s gemaakt tegenwoordig. Vroeger was dat een zeldzaamheid en dan werden ze nog netjes in een album geplakt. Ze werden toen kiekjes of ‘lichtbeelden’ genoemd. Dat laatste woord sluit mooi aan bij wat we hier zien. Te midden van alle miserie is er een vrouw die het gezicht van de Heer afveegt. Even een lichtpuntje. Iemand die indruk maakt. Haar liefde laat een blijvende indruk na bij de Heer. Hij schenkt haar zijn gezicht terug. Dit had best een Wordpressfoto kunnen zijn. Wie weet kunt u ook eens een blijvende indruk na laten en een lichtbeeld zijn.

7e Statie
Sjaak Verboom Photography
Oude Koemarkt 65 - Gespecialiseerd in portret- en documentaire fotografie
U BEZOEKT NU DE 7E STATIE.
Dit jaar is het 80 jaar geleden dat ons land werd bevrijd. Nog steeds zijn er talloze monumenten voor de gevallenen van de Tweede Wereldoorlog. Degenen die het echt hebben meegemaakt zijn onderhand op hoge leeftijd. Het verhaal van toen kan nog maar door weinigen zelf worden doorverteld. Toch mogen we nooit vergeten opdat het geen tweede keer gebeurt. Het verhaal van toen is een verwijzing naar de gevallenen van onze dagen. Wie denkt er aan hen? Wie neemt het voor hen op?

8e Statie
Bakkerij De Haan
Hoogend 15 - Traditioneel en ambachtelijk gemaakt brood, koek en banket.
U BEZOEKT NU DE 8E STATIE.
Mannen die niet huilen zijn er genoeg en wenende vrouwen ook. Paus Franciscus komt uit Argentinië, een land waar indertijd veel wenende vrouwen dagelijks hun ronde deden op het Placa da Mayo in Buenes Aires om opheldering te vragen over hun vermiste mannen en kinderen, wel 30.000! Waar worden wij verdrietig van? Wie missen wij, of wat missen wij aan begrip, aan medeleven? Hopelijk huilen wij geen krokodillentranen, maar is het uit echte bezorgdheid en liefde voor de medemens die lijdt.

9e Statie
Keurslager Zijlstra
Scharnestraat 6 - Keurslager Zijlstra staat voor de hoogste kwaliteit.
U BEZOEKT NU DE 9E STATIE.
Soms wordt het echt te zwaar en komt er te veel op je dak. Dat noemen we tegenwoordig een burn-out. De krachten begeven het. Het lichaam heeft tijd nodig om de geest weer in te halen en omgekeerd ook. Er zijn heel wat hulpinstanties, maar de belangrijkste is die van het begrip en meeleven van concrete mensen. Het is niet op te lossen met een berichtje, of door een stem die je na heel en lang wachten en emmers vol (on-) geduld door de telefoon zegt wat je moet doen. Zijn wij die hand op de schouder, die begrijpende blik, gewoon aanwezig als het nodig is?

- door Wim Beekman em. classis predikant
Eén keer vallen doet pijn. En kan je schade toebrengen. Van nóg een keer vallen wordt de weerstand van een mens zomaar gebroken. Maar van drie keer vallen - keer op keer op keer - zou ik al mijn moed verliezen. Er is een grens aan wat een mens verdragen kan.
Andersom kan ook. In de bundel In de stilte van mijn cel – Psalmen van gevangenen vertelt een gedetineerde hoe hij vanaf het moment van zijn insluiting alle banden met familie en vrienden verbrak. Hij vond dat zij beter af waren met een leven zonder hem, dan met een leven met hem. De post die hij van hen ontving liet hij onbeantwoord. In de loop der jaren stopten zij allemaal met hem te schrijven.
Behalve zijn nichtje. Zij schreef hem de eerste brief toen zijn zeven was. En opnieuw toen zij acht was, en negen, en tien. Zij bleef hem jaarlijks schrijven - keer op keer op keer. Na verloop van jaren schreef hij haar terug. Zij bezocht hem, zij kregen nauw contact. Hij noemt haar ‘misschien wel de voornaamste reden dat ik mijn leven weer op de rails heb gekregen’.

De Kruisafname
Potma Antiek
Scharnestraat 24
Een schilderij gemaakt naar het grote voorbeeld van Peter Paul Rubens (1577-1640) in de kathedraal te Antwerpen. De naakte Jezus wordt als een soort van witte vedergewicht omringt door kleurrijke geklede mensen. In de kleur van de gestorven Jezus herkenden mensen zichzelf die dierbaren hadden verloren door de zeer besmettelijke ziekte de pest. ‘Hij heeft meegemaakt wat wij ook hebben meegemaakt!’ De kleurrijke kleding van de Christusdragers toont hun liefde en samenwerking om dit slachtoffer te dragen. Een afspiegeling van onze huidige kleurrijke samenleving?
10e Statie
LAB36
Scharnestraat 36 - Creatief lab met verschillende workshops, StijlStudio en lifestijlwinkel
U BEZOEKT NU DE 10E STATIE.
Kasten vol kleren en meestal hetzelfde aandoen omdat het zo lekker zit. Kleren maken nog steeds de man of de vrouw. Je met goedheid en liefde bekleden maak een mooie mens van jou! Anderen in hun hemd zetten is zo gebeurd door geroddel of achterklap. Hij die nu van zijn kleren wordt beroofd is aanwezig in allen die worden bespot, gepest en getreiterd. Er zijn dus mantelzorgers nodig om dit tegen te gaan. Het gebeurt al waar mensen anderen omhelzen en bemoedigen. Wie weet kent u dit en was u er allang mee bezig.

– door Jantine Slippens, directeur Slippens Thuiszorg
Aandacht en vriendelijkheid kosten niets, en toch zijn ze zo waardevol. Het zijn gaven die we bij onze geboorte meekrijgen, een soort onzichtbare rijkdom die in ons allemaal aanwezig is. Wanneer we besluiten deze gaven te delen, ontdekken we niet alleen de kracht van verbinding, maar ook hoe diep het ons zelf kan verrijken.
Stel je voor dat je oprecht naar iemand luistert, zonder oordeel, met geduld en openheid. Of dat je iemand een glimlach schenkt op een moment dat ze het meest nodig hebben. Het lijkt misschien klein, maar de impact is groot. Het maakt niet alleen de ander blij, maar geeft jou ook een gevoel van voldoening en warmte.
Door vriendelijk te zijn, door aandacht te geven, creëren we een wereld waarin mensen zich gezien en gehoord voelen. En paradoxaal genoeg, hoe meer we geven, hoe meer we zelf ontvangen. Het maakt ons niet alleen rijker in wat we hebben, maar ook in wie we zijn. Dus probeer het eens. Ontdek hoe het voelt om een ander iets te geven dat niet te koop is – je zult zien dat de beloning veel groter is dan je had verwacht.
11e Statie
Bakkerij De Boer
Grootzand 26 - Brood en banket uit eigen bakkerij!
U BEZOEKT NU DE 11E STATIE.
Het is verboden maar ieder jaar laten mensen in de Fillipijnen zich aan het kruis slaan. Willen ze voelen wat Hij voelde? Is er een gelofte in te lossen? Wij hoeven niet aan het kruis te hangen om te voelen wat Hij voelde. We moeten het lijden niet wegpoetsen, het is er. Maar het kruis is geen eindpunt! Lijden, ergens dwars door heen gaan voor een hoger doel, daar is niks mis mee! Begrip tonen voor onbegrip en verdriet kan mensen verenigen en naar het echte leven brengen. Werd er in dat vreselijke moment niet iemand vergeven, die iets ergs had gedaan? Och, de hemel is altijd dichterbij dan we in de gaten hebben.

12e Statie
Expert Silvius
Grootzand 34 - Beste service, vertrouwd dichtbij
U BEZOEKT NU DE 12E STATIE.
Mensen worden geboren en zij sterven, maar wat gebeurt er in de tussentijd? Het is altijd pijnlijk dierbaren los te moeten laten omdat zij sterven, vooral op jonge leeftijd, of heel plotseling zodat er niets meer kan worden gezegd. Jezus sterft. Een paar mensen blijven Hem trouw, zijn Moeder en zijn beste vriend, die Hij meegeeft goed voor elkaar te zorgen. Jezus sterft en geeft zijn Geest door. Wat hopen wij door te geven als wij sterven? De lichtglans rond Jezus’ hoofd blijft. Echte liefde gaat door. Wat is de kern van ons levensverhaal? Welk licht schijnt er door ons leven heen?

- door Joke Verboom pastoraal werker Baptisten Gemeente Sneek
Een sterven is altijd indrukwekkend. Je kijkt naar een vertrouwd of geliefd gezicht, je houdt iemands hand vast, maakt lippen vochtig. Vaak is de stille nabijheid voldoende voor een intieme, veilige sfeer. Er hoeft niet zoveel meer gezegd te worden, het belangrijkste is gezegd; ‘ga maar, ik zal altijd van je houden’. Bij sterven hoort ontzag voor het onomkeerbare van de dood, de aarzeling voor het afscheid en de angst voor het verdriet erna. En dan is het toch opeens zover, terwijl het zitten aan het bed het nieuwe normaal was geworden. Of het komt volkomen onverwacht, het doodsbericht als een donderslag bij heldere hemel. Dan is er al gestorven voordat jij erbij was.
Als Jezus aan het kruis sterft is er definitief iets voorbij, ook al weten we door de evangelieschrijvers dat Hij weer opstond uit de dood en een tijdlang verscheen aan Zijn leerlingen. Jezus sterft, is gestorven, we hebben er niets aan kunnen doen, waren er niet bij. En toch, bij deze statie voelen we iets van dat ontzagwekkende dat dit sterven heeft.
13e Statie
Bax Kunst
Singel 82 - Bax Kunst is een Galerie, Lijstenmakerij & Kunstuitleen in de binnenstad. Altijd verrassend... Een bezoek meer dan waard!
U BEZOEKT NU DE 13E STATIE.
Vroeger was er een zuster in het oude Sint Antonius Ziekenhuis, zuster Bernique. Zij legde de doden af. Ze was klein van stuk maar stond haar mannetje. Al pratend was zij bezig alsof ze met de levenden sprak. Voor haar was de dood een realiteit die alles met het leven te maken had. Juist de dingen die je op het laatst nog kunt doen; doe ze en je zult er veel voldoening van ondervinden! Wie halen wij van het kruis af? Wat betekent de dood voor ons. Amen, over en uit? Ik hoor zuster Bernique al zeggen: ‘U moet wel een beetje meewerken!”

14e Statie
Sint Martinuskerk
Singel 62 - Deze laatste Statie bevindt zich rechts voorin de kerk, bij het Jozefaltaar.
U BEZOEKT NU DE 14E STATIE.
Als de Geest eruit is wordt het koud en kil, maar waar licht is blijft de hoop. Is het licht van de engelen, van het Paradijs? Zelfs nu is er nog een dun streepje licht rond Zijn hoofd. In het Brabantse Uden koesteren de zusters Birgittinessen een beeld van Jezus die in het graf ligt. In de Goede Week brengen ze dat in de kerk. Op de open plek van het hart wordt de communie bewaard. Zijn Liefde is niet kapot te krijgen. Het Paradijs laat zich niet verdrijven. ‘In Paradisum deducant te angeli’. Als dat gezongen wordt aan het einde van een Requiem, zoals dat op 4 mei van Gabriël Faure na de dodenherdenking, wordt het als vanzelf lichter om je heen!

– door Arno Brok Commissaris van de Koning in Fryslân
We hebben het zelf al zo vaak meegemaakt. We brengen dierbaren naar de laatste rustplaats. Alhoewel... Tegenwoordig is het ook vaak een crematorium. In de streek waar ik ben geboren en ben opgegroeid wordt er nog veel begraven.
In de kleine dorpen van onze provincie ook nog. Maar eerst drie rondjes om de kerk met de baar. Vervolgens wordt de kist, heel soms nog met touwen, in het graf gelegd.
Hoe anders was dat nu in de tijd van Jezus? Toen Jezus aan het kruis geslagen was op Golgotha en vlak voor zijn over-lijden, ‘het is volbracht’ sprak, werd het donker. Midden op de dag. Het voorhangsel scheurde in de tempel... Jezus werd vervolgens in een niet eerder gebruikte rotswand gelegd.
Ik heb me zo vaak afgevraagd wat er toen in Pontius Pilatus is omgegaan? Werd hij toch bang? Wat heb ik toegestaan? Hoe was het met zijn leerlingen? Waren
ze toch uiteindelijk niet vertwijfeld door onzekerheid. Ze waren wel min of meer voorbereid, maar toch....
Wisten ze toen al wat er feitelijk zou gaan gebeuren en dat zij de basis vormde voor het hedendaagse christendom en de “rots” waarop Petrus Zijn kerk bouwde? Ook de Joden geloven in de wederopstanding, maar dat was niet de wederopstanding zoals wij die met Pasen mogen vieren. Wij mogen vanuit onze overtuiging dankbaar zijn dat Hij is opgestaan uit het herwonnen graf.
Zo mogen wij ook bij het graf staan als wij onze dierbaren naar de laatste rustplaats brengen. Natuurlijk doet dat verdriet. We moeten fysiek loslaten van wat er was. We koesteren mooie herinneringen en willen verbonden blijven.
Maar uiteindelijk mogen we vooral vertrouwen op wat komt.
Pasen - Opstaan en leven

Pasen is overeind komen voor het echte leven. Wat houdt dat echte leven voor ons in? Ik weet haast wel zeker dat u anders Pasen gaat vieren wanneer u de Kruiswegwandeling heeft gemaakt. Onderweg kom je namelijk het echte, pure leven tegen dat vaak onderuit wordt gehaald door tegenslag, ongerechtigheid, ziekte en dood. Het mooie van het maken van de wandeling is, vooral wanneer je het samen doet, dat je het daar onderweg met elkaar over kunt hebben en dat je jezelf herkent in wat je hoort en ziet.
Er is een prachtig verhaal van twee mannen die zo teleurgesteld waren na Jezus dood, dat ze besloten om er maar de brui aan te geven. Al pratend liepen ze weg van de plek waar ze Hem voor het laatst hadden meegemaakt. Ze deden als het ware het kruis de deur uit. Dan komt een man met hen meelopen en vraagt waarom ze zo bedrukt zijn. Ik denk dat de meesten van ons de afloop van het verhaal wel kennen. Op het laatst gaat Hij na enig aandringen met hen naar binnen en daar breekt Hij met hen het brood en dan gaan bij hen de ogen open.
‘Alles wat je uit liefde deelt gaat altijd verder! Het stopt niet. Zelfs niet bij de dood!’ Laatst vertelde een kleindochter bij de begrafenis van haar oma: ‘Ik dacht dat alles weg was, maar toen ik over oma begon te schrijven kwam alles weer terug!’
Kom overeind voor het echte leven zoals de inzet voor de medemens, het behoud van Moeder Aarde, het strijden tegen ongerechtigheid, het voeden van de hongerigen, het kleden van de naakten, het bezoeken van de gevangenen, ja ook het begraven van de doden. Ga dit niet uit de weg en je zult leven vinden.